Rólunk

A hallgatói önkormányzatiság Európában széles körben elfogadott eszme. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK) egy hatékonyan működő érdekképviseleti és -védelmi szervezet, amely az egyetem hallgatóiból áll, és a hallgatók érdekeit képviseli, valamint részt vesz a hallgatók tudományos, kulturális és társasági életének szervezésében. A Selye János Egyetem talán az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény az országban, amely ilyen jellegű apparátussal büszkélkedhet. Az önkormányzat az egyetemi alapszabállyal összhangban elfogadott saját alapszabály alapján működik. A hallgatók a kéréseikkel, kérdéseikkel, esetleg felmerülő problémáikkal (legyen az tanulmányi, vagy más, az egyetemmel kapcsolatos) bármikor fordulhatnak a Hallgatói Önkormányzat tagjaihoz.

A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) ezen kívül az egyetemi és a kari szenátusokban is képviselteti magát. A szenátus az egyetem, vagy a kar azon szerve, ami a szabályzat-javaslatokat, illetve az egyetem alapvető feladatait, valamint a dolgozók, hallgatók nagy részét érintő javaslatokat tárgyalja. Az egyetemi szenátusba minden kar három oktatót és két hallgatót delegál, tehát így végeredményben kilenc oktató mellett hat hallgató is részt vesz az üléseken. Ezen kívül, az egyetemi szenátusnak van egy hallgatói alelnöke is. A kari szenátus is ugyan ezen elvek alapján működik, csak hatásköre egy karra terjed ki. A kari szenátusban a HÖK négy hallgatóval képviselteti magát hét oktató ellenében.

A Hallgatói Önkormányzat, a hallgatók kulturális és társadalmi életének színesítésében is részt vesz. A HÖK szervezésében valósul meg többek között, a szeptemberben megrendezésre kerülő Gólyatábor, ami az elsőéves hallgatók (gólyák) integrálódását segíti elő az egyetemi környezetbe, ezen kívül pedig szórakoztató módon segíti őket leendő csoporttársaik megismerésében.

Októberben és novemberben kerülnek megrendezésre a Kari Napok. A Kari Napok feladatai közé tartozik, hogy bemutassák egy-egy kar sajátosságát a különböző kulturális programokon keresztül.

November végén az Egyetemi Bál is várja az alkalmazottakat és a hallgatókat. Klasszikus bál zenekarral, tombolahúzással, vacsorával, tánccal és nagyon sok vidám perccel. 2013 márciusában először került megrendezésre a Tavaszváró Egyetemi Bál is.

Szintén a Hallgatói Önkormányzat szervezésében kerül megrendezésre a Komáromi Egyetemi Napok. Az egy héten át zajló rendezvény főbb eseményei a hétfői és keddi előadásnap, ahova színvonalas és neves előadók kerülnek meghívásra. Az előadásnapokat kedd este egy hatalmas koncert zárja. Szerdától főleg a sporté és a játéké a főszerep. A IX. Komáromi Egyetemi Napokon újításként a filmvetítés, immáron a dél-komáromi Jókai Mozi vetítőtermében zajlott.

A Hallgatói Önkormányzat ezen kívül különböző sportrendezvények szervezésében is részt vesz. Akár a sima falmázás, vagy foci, de akár bajnokságok megszervezését is vállalja.

Az utóbbi időben a HÖK a külső rendezvények felé is nyitott, így lehetséges az, hogy a  a Martosi Szabadegyetem társszervezői között a Hallgatói Önkormányzat neve is szerepel.